Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Joko tunnette Terhikin?

Julkaistu 10.9.2010

Terhikki on suomalainen terveydenhuollon osaaja, joka herätti taannoin keskustelua julkisella esiintymisellään. Hän lupasi paljastaa kaiken. Tai ei sentään ihan kaikkea, mutta kiinnostavimmat paikat tai ainakin vilauttaa vähän. Kenties sen takia häntä kutsutaankin peräti nimellä JulkiTerhikki.

Julkeaa?

Asiasta on oltu montaa mieltä. JulkiTerhikkihän on Valviran 9.9.2010 julkaisema terveydenhuollon ammattihenkilöiden nettirekisteri. Etukäteen JulkiTerhikki ärsytti, epäilytti ja pelottikin. Uhkakuvina esitettiin esimerkiksi, että julkinen rekisteröinti vaarantaa terveydenhuoltoalan turvallisuuden ja jopa karkottaa osaajia alalta. Rekisterin julkistamista vastustettiin addressilla ja lehtikirjoituksilla.

JulkiTerhikki kertoo terveydenhuollon ammattihenkilön sukunimen, etunimet, syntymävuoden, ammattinimikkeen ja sen rajoitukset sekä Valviran antaman 11-numeroisen rekisteröintitunnuksen. Pystyäkseen hakemaan tietoja, täytyy tietää henkilön sukunimi ja ainakin yksi etunimi tai rekisteröintitunnus. Surffatessani itse ensimmäistä kertaa rekisterissä en ollut koskaan kuullutkaan omaa rekisteröintitunnustani (ja täytyy tunnustaa, etten edelleenkään osaa sitä ulkoa). Tein siis ensimmäisen hakuni omalla nimelläni. Meitä ’Saastamoinen’ ja ’Leena’ -nimet omaavia terveydenhuollon ammattilaisia on Suomessa peräti viisi. Ammattinimikkeen tietäminen helpotti omien tietojeni löytämistä. Klikattuani ’proviisori’ näppäintä pääsin käsiksi myös omaan syntymävuoteeni.

Sain sellaisen käsityksen, että JulkiTerhikkiä on kätevä käyttää juuri sen omaan käyttötarkoitukseen: tarkistamaan terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyys. Syntymävuosi on todellakin tarpeen henkilöiden erottelemiseksi. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että minun tiedetään olevan ikäiseni nainen – tosin JulkiTerhikki ei paljasta mitään ylimääräistä, ei edes sukupuolta. JulkiTerhikissä ei voi tehdä hakua ammattinimikkeellä tai syntymävuodella eikä yhdistää eri kriteerejä.

Usean henkilön tietojen etsijä uupuu lopulta rekisterin joka välissä kysymien varmistusnumeroiden naputteluun. Kyllä vain, minä jaksoin naputella muutaman tutunkin tiedot esiin. Yksi kaveri näkyi saaneen erikoistumisensa päätökseen ja toinen ei. Kyllä JulkiTerhikistä riittää hetkeksi iloa intohimoiselle puhelinluettelon lukijalle.

Loppujen lopuksi JulkiTerhikki on minusta hyvinkin hyvätapainen ja häveliäs.

Joko Sinä olet tervehtinyt Terhikkiä(Avautuu uuteen välilehteen)?

Leena K Saasamoinen
erikoistutkija
etunimi.sukunimi@kela.fi

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin