Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Yksityisten lääkäripalvelujen hinnoissa suuria alueellisia eroja – silmälääkäri on kallein Uudellamaalla ja lastenlääkäri edullisin Etelä-Karjalassa

Julkaistu 4.12.2019

Silmälääkärissäkäynti maksaa Uudellamaalla huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa. Hintavertailun kärjessä ovat Kauniainen, Espoo ja Helsinki, joissa silmälääkärissäkäynnistä peritty keskimääräinen maksu vuonna 2018 oli noin 120 euroa. Huomattavasti edullisempaa oli käydä silmälääkärillä Hämeenlinnassa, jossa se maksoi 85 euroa.

Vastaavanlaisia alueellisia eroja oli muissakin lääkäri- ja hammaslääkäripalvelujen maksuissa. Nämä tiedot käyvät ilmi Kelan tilastoraportista Yksityisistä sairaanhoitopalveluista perityt keskimääräiset maksut. Raportissa voi vertailla yleisimmistä lääkäri- ja hammaslääkäripalvelujen sekä tutkimuksen ja hoidon toimenpiteistä perittyjä keskimääräisiä maksuja eri alueittain.


Kuvio 1. Silmälääkärin vastaanottokäynnistä perimä keskimääräinen maksu maakunnittain 2018 (vastaanottokäynti enintään 30 minuuttia).

Lastentautien erikoislääkärissäkäynti on edullisinta Etelä-Karjalassa

Lastentautien erikoislääkärillä käynti oli edullisinta Etelä-Karjalassa, jossa keskimääräinen maksu oli 75 euroa. Maan korkeimmat hinnat olivat Etelä-Karjalan naapurimaakunnassa Kymenlaaksossa. Kun Lappeenrannassa käynti lastentautien lääkärillä maksoi keskimäärin 75 euroa, oli vastaava maksu Kotkassa ja Haminassa 108 euroa eli lähes kolmanneksen kalliimpi. Pääkaupunkiseudulla maksu oli hieman yli 90 euroa.


Kuvio 2. Lastentautien käynnistä peritty keskimääräinen maksu maakunnittain 2018 (vastaanottokäynti enintään 20 minuuttia).

Hammaslääkärissäkäynti on kalleinta Keski-Suomessa ja Uudellamaalla

Hammaslääkärin yleisimmistä toimenpiteistä perityt keskimääräiset maksut olivat korkeimmat Keski-Suomessa ja Uudellamaalla. Edullisinta hammaslääkärissäkäynti oli Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.  

Hampaan yhden pinnan paikkauksesta peritty keskimääräinen maksu oli 74 euroa. Edullisin tämä toimenpide oli Nurmeksessa ja Valtimolla. Isoimmissa kaupungeissa hinta oli 73 euron ja 77 euron välillä.

Yksityisistä lääkäripalveluista perityt maksut ovat nousseet huomattavasti yleisiä elinkustannuksia nopeammin

Yksityisistä lääkäripalveluista perityt maksut ovat 2010-luvulla nousseet huomattavasti yleistä elinkustannusindeksiä nopeammin. Keskimääräinen maksu naistentautien erikoislääkärissäkäynnistä on kasvanut 36 % vuodesta 2010 vuoteen 2018. Lastentautien erikoislääkärien palkkio kasvoi 33 % ja silmätautien erikoislääkärien 31 %.

Magneettikuvausten hinta taas on puolittunut vuodesta 2010 vuoteen 2016. Vuodesta 2016 lähtien tavallisimpien magneettikuvausten hinta on tasaantunut noin 330 euroon.

Yksityisen terveydenhuollon hintatietojen vertailu palveluntuottajittain

Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolla voi vertailla yksityisen terveydenhuollon hintatietoja palveluntuottajittain eri kunnissa. Vertailtavana on yleisimpiä sairausvakuutuksen korvaamia terveydenhuollon toimenpiteitä. Tiedot perustuvat Kelan sairaanhoitokorvausrekisterin aineistoon.

Timo Partio
pääsuunnittelija, analytiikka- ja tilastoryhmä

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin