Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Psyykkiset haasteet ja kuntoutuspsykoterapiaa saaneet - alueellinen eriarvoisuus Suomessa

Julkaistu 14.12.2023

Tiivistelmä

Lähtökohdat

Yhä useampi suomalainen saa Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa. Selvitimme sen saantia ja itseraportoitujen psyykkisten oireiden esiintyvyyttä alueilla.

Menetelmät

Käytimme Tilastokeskuksen ja Kelan rekisteritietoja (n = 661 743) sekä FinTerveys 2017 -kyselyaineistoa (n = 2 553). Ne koskivat 18–64-vuotiaista ansiotyössä käyviä. Tarkastelimme psyykkisten oireiden (psyykkisen kuormittuneisuuden ja masennusoireiden) esiintyvyyttä sekä kuntoutuspsykoterapian saantia sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueilla. Tutkimme alueellisten esiintyvyyksien välistä suhdetta.

Tulokset

Itseraportoitujen psyykkisten oireiden esiintyvyydessä ja kuntoutuspsykoterapian saannissa oli alueellisia eroja. Pohjois-Suomen yhteistyöalueella oli yhtä kuntoutuspsykoterapiaa saanutta kohden 36 psyykkisesti oireilevaa. Etelä-Suomen ja Itä-Suomen yhteistyöalueilla vastaava suhdeluku oli 19. Sisä-Suomessa suhdeluku oli 18 ja Länsi-Suomessa 24.

Päätelmät

Alueelliset erot psyykkisten haasteiden hoidossa ja kuntoutuksessa synnyttävät Suomessa yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Tähän on syytä kiinnittää huomiota kuntoutuspsykoterapian järjestämisessä.

Lue koko artikkeli (laakarilehti.fi)

Tekijät

Johanna Kausto, Kia Gluschkoff, Sanna Selinheimo, Jarno Turunen, Sari Miettinen, Päivikki Koponen, Kaija Appelqvist-Schmidlechner, Ari Väänänen

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Kausto, J., Gluschkoff, K., Selinheimo, S., Turunen, J., Miettinen, S., Koponen, P., Appelqvist-Schmidlechner, K., & Väänänen, A. (2023). Psyykkiset haasteet ja kuntoutuspsykoterapiaa saaneet: alueellinen eriarvoisuus Suomessa. Suomen lääkärilehti, e38666. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/psyykkiset-haasteet-ja-kuntoutuspsykoterapiaa-saaneet-alueellinen-eriarvoisuus-suomessa/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin