Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Diabeteksen lääkehoidot ja korvaustason laskun vaikutus omavastuisiin

Julkaistu 15.6.2018

Tiivistelmä

Lähtökohdat

Tyypin 2 diabeteksen lääkkeiden erityiskorvattavuus aleni vuoden 2017 alusta.

Menetelmät

Vuoden 2015 rekisteritiedoista tarkasteltiin diabetespotilaiden lääkehoitoja, muuta sairastavuutta ja lääkeomavastuita. Mikrosimulointimenetelmällä tuotettiin etukäteistietoa siitä, keihin suurimmat omavastuiden muutokset kohdistuvat.

Tulokset

Potilaista 53 % käytti vain yhtä ja 47 % vähintään kahta diabeteslääkettä vuoden aikana. Metformiini, gliptiinit ja insuliini kattoivat käytöstä 88 %. Simulointien perusteella uusia diabeteslääkkeitä, gliptiinejä tai GLP-1-analogeja, käyttävien vuotuinen omavastuu nousee korvaustason laskun vuoksi keskimäärin 157 euroa ja vanhempia diabeteslääkkeitä käyttävien 12 euroa.

Päätelmät

Diabetespotilaiden omavastuut olivat jo lähtötilanteessa korkeat ja he ovat usein pienituloisia. Osalla potilaista omavastuu nousee merkittävästi. Terveydenhuollossa on tärkeää huomioida potilaan taloudelliset mahdollisuudet hankkia lääkkeitä.

Lue koko julkaisu (laakarilehti.fi)

Tekijät

Terhi Kurko, Pekka Heino, Jaana E. Martikainen, Katri Aaltonen

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Kurko, T., Heino, P., Martikainen, J., & Aaltonen, K. (2018). Diabeteksen lääkehoidot ja korvaustason laskun vaikutus omavastuisiin. Suomen lääkärilehti, 73(24–31), 1584–1590. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/diabeteksen-laakehoidot-ja-korvaustason-laskun-vaikutus-omavastuisiin/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin