Perustulokokeilun työllisyys- ja hyvinvointivaikutukset: Alustavia tuloksia Suomen perustulokokeilusta 2017–2018
Tiivistelmä
Pääministeri Juha Sipilän hallitus kirjasi hallitusohjelman yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi palveluiden asiakaslähtöisyyden. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi hallitus päätti käynnistää hallituskaudellaan perustulokokeilun. Kokeilulla hallitus pyrki selvittämään, voitaisiinko perustulon kaltaisella sosiaaliturvamallilla uudistaa sosiaaliturvaa nykyistä osallistavammaksi ja työhön kannustavammaksi.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kela ovat sopineet perustulokokeilun arvioinnista. Perustulokokeilun arvioinnista vastaa Kela, joka toteuttaa sen yhdessä VATT:n, Turun yliopiston, Helsingin yliopiston, Palkansaajien tutkimuslaitoksen, Suomen Mielenterveysseuran ja ajatushautomo Tänkin kanssa. Tutkimuksen tieteellisenä johtajana toimii ohjelmajohtaja (STN) Olli Kangas Turun yliopistosta ja hallinnollisena johtajana tutkimusryhmän päällikkö, tutkimusprofessori Jaana Martikainen Kelasta.
Perustulokokeilun arviointitutkimushankkeessa tutkitaan laajasti perustulon vaikutuksia ja hyödynnetään niin rekisteri-, kysely- kuin haastattelututkimusaineistoja. Eri osahankkeiden tutkimustuloksia raportoidaan vaiheittain arviointitutkimushankkeen aikana vuosina 2019–2020.
Käsillä oleva raportti on ensimmäinen Suomen perustulokokeilun vaikutuksia esittelevä tutkimusjulkaisu. Se sisältää alustavan rekisteripohjaisen tilastollisen analyysin kokeilun työllisyysvaikutuksista vuoden 2017 osalta. Kyselyaineistoon pohjautuvassa analyysissa tarkastellaan kokeilun vaikutuksia perustulonsaajien hyvinvointiin.
Lue koko julkaisu (julkaisut.valtioneuvosto.fi)
Tekijät
Olli Kangas, Signe Jauhiainen, Miska Simanainen, Minna Ylikännö
Lisätietoja julkaisusta
- Vertaisarvioitu: ei.
- Avoin saatavuus: kyllä.
- Koko viite: Kangas, O., Jauhiainen, S., Simanainen, M., & Ylikännö, M. (toim.). (2019). Perustulokokeilun työllisyys- ja hyvinvointivaikutukset: Alustavia tuloksia Suomen perustulokokeilusta 2017–2018. Sosiaali- ja terveysministeriö. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-4034-5