Siirry sisältöön

Perustulokokeilun ensimmäinen vuosi

Julkaistu 2.4.2019

Tiivistelmä

Suomen perustulokokeilu on Kelan vuosina 2017–18 toteuttama laaja satunnaistettu kenttäkoe. Kokeilussa maksettiin vastikkeetonta ja verovapaata 560 euron kuukausittaista perustuloa 2000 Kelan työttömyysetuutta saaneelle henkilölle. Perustulo lisäsi työnteon rahallisia kannustimia huomattavasti, mahdollisti etuuksien hakemiseen liittyvän byrokratian välttämisen ja jättäytymisen pois työvoimapalveluiden piiristä.
Tässä raportissa arvioimme rekisteriaineistoihin perustuen kokeilun ensimmäisen vuoden vaikutuksen työllisyyteen sekä joukkoon toissijaisia vastemuuttujia. Tuloksen mukaan kokeilulla ei ollut vaikutusta perustuloa saaneiden työllisyyteen. Sen sijaan mahdollisuutta hakea Kelan työttömyysturvaa käytettiin koeryhmässä laajasti ja työvoimahallinnon palveluihin osallistuttiin lähes yhtä paljon kuin verrokkiryhmässä. Kokeilun vaikeasti työllistyvä kohderyhmä ei siis erityisemmin vältellyt etuusbyrokratiaa tai aktiivista työvoimapolitiikkaa.

Lue koko julkaisu (doria.fi)

Tekijät

Kari Hämäläinen, Ohto Kanninen, Miska Simanainen, Jouko Verho 

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: ei. 
  • Avoin saatavuus: kyllä. 
  • Koko viite: Hämäläinen, K., Kanninen, O., Simanainen, M., & Verho, J. (2019). Perustulokokeilun ensimmäinen vuosi. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-274-234-6
Jaa tämä artikkeli
Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin