Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 1: kansanedustaja Päivi Räsänen

Julkaistu 29.2.2024Päivitetty 1.3.2024

Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Ensimmäisenä ääneen pääsee kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.

Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?

Muutokset sosiaaliturvaan kumpuavat pääasiassa talouden tasapainottamisen tarpeesta. Vallitsevassa tilanteessa, jossa julkinen talous tekee alijäämää ja olemme velkakierteessä, täytyy sosiaaliturvaa kehittää ja tehdä vaikeitakin ratkaisuja.

Tärkein uudistus on kannustinloukkujen purkaminen, jotta työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Tukien varaan jäädään tällä hetkellä liian herkästi. Toimiin velvoittaminen on joidenkin etuuksien kohdalla heikkoa. Tästä on käyty keskustelua esimerkiksi sosiaaliturvakomiteassa, jossa itsekin olen jäsenenä.

Myös nuorten hyvinvointi on tällä vaalikaudella merkittävä teema. On tärkeää, että pystyisimme tarjoamaan nuorille apua ja tukea. Kaikkien tulisi saada kokea olevansa hyödyllinen osa yhteiskuntaa.

Muutoksista huolimatta on tärkeää, että sosiaaliturva säilyisi verkkona, jolla pystyttäisiin ehkäisemään suurempia yhteiskunnallisia ongelmia kuten lapsiperheköyhyyttä.

Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni?

Suomen eläkejärjestelmä on monella tapaa hyvä ja edistyksellinen. Suomessa ihminen voi luottaa eläkkeen odottavan häntä työuran jälkeen. Se on merkittävä asia. Olemme myös onnistuneet erittäin hyvin eläkeiän nostamisessa.

Lapsiperheiden palveluista löytyy myös paljon hyvää. Vanhempainvapaajärjestelmämme mahdollistaa kaikille uusille vanhemmille pesimärauhan lapsen kanssa. Arvostan tämän lisäksi varsinkin kotihoidontukea, koska se mahdollistaa valinnan jäädä kotiin lapsen kanssa pidemmäksi aikaa. Tästä en halua tinkiä. Lapsilisäjärjestelmämme on myös onnistuminen, ja pidän erittäin tärkeänä lapsilisän porrasteisuutta, koska se mahdollistaa monilapsiset perheet.

Näiden lisäksi pidän tärkeänä perustuslakiin perustuvaa oikeutta vähimmäisturvaan ja mahdollisuutta saada toimeentulotukea. Vaikka järjestelmässä on omat varjopuolensa, pystymme huolehtimaan, ettei kenenkään tarvitse jäädä kadulle.

Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta, mitä se koskisi ja miksi?

Kirjallinen kysymykseni koskisi sitä, millä tavoilla hallitus torjuu lapsiperheköyhyyttä sekä lasten syrjäytymistä sosiaaliturvan keinoin ja onko tässä tilanteessa parannettavaa. Se on ehkä se huoli, mikä itselleni on tullut näin hallituspuolueen edustajana.

Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?

Hyödynnän Kelan tuottamaa tietoa erittäin paljon. Valiokuntatyössä ja sosiaaliturvakomiteassa Kela on vakiotaho, jonka asiantuntemusta kuullaan. Olen myös itse ajoittain yhteydessä Kelan asiantuntijoihin ja etsin tietoa Kelan nettisivuilta.

Päivi Räsänen

  • kansanedustaja 24.3.1995 alkaen
  • kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
  • lääkäri ja lääketieteen lisensiaatti
  • Kotipaikka Riihimäki, jossa toimii myös kaupunginvaltuutettuna

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin