Sote-valiokunnan jäsenet haastattelussa, osa 9: kansanedustaja Li Andersson
Petteri Orpon hallitusohjelmassa uudistetaan sosiaaliturvaa. Kysymme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniltä heidän näkemyksistään – minkälaisia muutoksia tarvitaan ja mistä halutaan pitää kiinni? Tässä osassa kysymyksiin pääsee vastaamaan vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson.
Minkä näet tärkeimmäksi sosiaaliturvan uudistukseksi tällä vaalikaudella?
Tärkein tavoite on mielestäni perusturvan yhtenäistäminen. Ajatuksena on, että ihmiset hakisivat tukea oman elämäntilanteensa mukaisesti, mutta olisi Kelan vastuulla tietää, mihin tukimuotoon ihminen on oikeutettu. Ajatuksena uudistuksissa on byrokratian vähentäminen ja ihmisten toimeentulon turvaaminen. Suojaosuuksien osalta olemme ajaneet niiden korottamista.
Uudistukset, jotka puolueessamme nähdään hyvinä ja tarpeellisina, ovat kaukana siitä, mitä hallitus nyt tekee ja toteuttaa. Tärkeintä tälle vaalikaudella olisi ollut, että perusturvan yhtenäistämisen yhteydessä ei olisi heikennetty sen tasoa.
Mikä toimii parhaiten sosiaaliturvan nykysysteemissä? Mistä pitäisi pitää kiinni?
Kela on onnistunut aika hyvin kehittämään digitaalisia palveluita ja hakujärjestelmiä niille, jotka niitä pystyvät käyttämään. Järjestelmät toimivat hyvin, jos ihmisen elämässä tapahtuu yksittäinen muutos, kuten että hän saa lapsen tai sairastuu. Järjestelmämme ongelmat ilmenevät niissä tilanteissa, joissa tarvitaan useampia etuuksia tai elämässä tapahtuu paljon muutoksia samaan aikaan.
Jos tekisit nyt kirjallisen kysymyksen Suomen sosiaaliturvasta mitä se koskisi ja miksi?
Kirjallinen kysymykseni liittyisi köyhyyden kasvuun ja lisääntyvään toimeentulotuen tarpeeseen leikkausten seurauksena. Olen itse ajatellut, että meillä on yhteisymmärrys siitä, että ensisijaisia etuuksia tulisi vahvistaa, jotta ihmiset eivät tipahtaisi toimeentulotuelle. Tämän suhteen tällä vaalikaudella mennään nyt vastakkaiseen suuntaan ja toimeentulotuen rooli tulee kasvamaan.
Miten hyödynnät työssäsi Kelan tuottamaa tietoa?
Hyödynnän Kelan tuottamaa tietoa työssäni aika paljon. Emme halua vain instituution näkökulmaa ja olemme pyrkineet sote-valiokunnassa pyytämään Kelan tutkijoita valiokuntaan kertomaan sosiaaliturvasta heidän näkökulmastaan. Kelan Tietotarjotin-sivulta olen hyödyntänyt suoraan tietoa ja tutkimusta esimerkiksi nuorten kuntoutusetuuksien käytöstä ja lapsiperheköyhyydestä.
Vaikka tutkimusta tehdään Suomessa paljon, se ei välttämättä tavoita suuria yleisöitä tai päättäjiä. On tärkeää, että kaikki rahoittajat ja tekijät viestinnällistävät tutkimustyötä ja tuovat sitä laajemmin yhteiskunnan hyödynnettäväksi.
Li Andersson
- kansanedustaja 22.4.2015 alkaen
- vasemmistoliiton puheenjohtaja
- valtiotieteiden kandidaatti, puolueen puheenjohtaja
- kotipaikka Turku