Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Ihmisen hinta?

Julkaistu 27.9.2012

Sosiaaliturva ja elämänvaiheet (Kela, 2012)

Hyvinvointivaltio on yksi yhteiskunnallisen keskustelun yleisimmistä aiheista. Mutta millainen otus hyvinvointivaltio oikein on ja mitä se tekee?

Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun rehtori dosentti Markku Mansner törmäsi ongelmaan vuonna 1998 valmistellessaan lukiolaisille oppituntia suomalaisesta sosiaaliturvasta. Hän otti yhteyttä alan tutkijoihin, jotka tarttuivat haasteeseen. Näin syntyi julkaisu Suomalaisen sosiaaliturvan kehitys ja kansalaisen elämänvaiheet (2007).

Ensimmäisen julkaisun saaman innostuneen vastaanoton rohkaisemina päätimme päivittää julkaisun vuoden 2010 tietojen perusteella. Kirjamme Sosiaaliturva ja elämänvaiheet(Avautuu uuteen välilehteen) ilmestyi kesällä 2012. Sosiaaliturvassa on tapahtunut neljässä vuodessa melko suuria muutoksia. Samaan aikaan julkisen talouden kestävyydestä käydään yhä kiivaampaa keskustelua Euroopassa. Tästä syystä tarkastelemme melko yksityiskohtaisesti paitsi hyvinvointivaltion tulonsiirtoja ja palveluita myös suomalaista verojärjestelmää eli sitä, miten hyvinvointivaltio rahoitetaan.

Toivomme, että materiaali auttaa kytkemään sosiaaliturvan ihmisen elämänkaaren eri vaiheisiin ja tuomaan sosiaaliturvan ja hyvinvointivaltion lähemmäksi nuorten elämää ja arkipäivää. Esittelemme fiktiivisten esimerkkien – Ainon, Pertun ja Viivin – avulla, miten hyvinvointivaltio (toimeentuloturva, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutuspalvelut) on mukana ihmisen elämän eri vaiheissa.

Iltalehti oli ilahduttavasti löytänyt tutkimuksemme ja esitteli kaikki esimerkkilaskelmamme kahden aukeaman jutussa 8.9.2012. Jutun otsikkona oli Ihmisen hinta. Laskelmien kerrottiin kuvaavan millaista vastinetta kukin saa verorahoilleen.

Otsikko ei vastaa kirjamme sisältöä eikä sosiaalivakuutuksen ideaa. Paraskaan laskelma ei voi etukäteen ennustaa sitä, kuinka paljon kukin yksilö tulee elämänsä aikana tarvitsemaan sosiaaliturvaa ja kuinka paljon kukin maksaa turvan rahoittamiseksi. Sosiaalivakuutusta tarvitaan juuri siksi, ettei ihmisen hintaa tiedetä.

Heikki Hiilamo
Tutkimusprofessori
etunimi.sukunimi@kela.fi

***

Kirjamme taulukot, kuviot ja esimerkkilaskelmat ovat ladattavissa erillisinä tiedostoina alla:

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin