Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Miksi lähes puolet opiskelijoista ei hyödynnä ateriatukea?

Julkaistu 22.2.2016
  • ”Suosituksen ansiosta terveellisen aterian valitseminen on vaivatonta. Ei tarvitse itse syynätä ja miettiä ruokien ravintoarvoja.”
  • Terveellinen ateria edulliseen hintaan on mahtava asia. Sen ansiosta köyhän opiskelijapolon ei ole pakko sammuttaa nälkänsä epäterveellisellä pikaruoalla.”
  • ”Suositukset vaikuttavat järkeviltä ja tarkkaan mietityiltä. On todella hyvä, että Kela valvoo opiskelijaruoan laatua.”

Yllä kirjatut lausahdukset ovat poimintoja opiskelijoilta tulleista viesteistä. Ne oli kirjoitettu helmikuun alussa julkistetun korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksen(Avautuu uuteen välilehteen) innoittamina. Pikakatsaus suositukseen ja siihen tehtyihin uudistuksiin:

Viestien lähettäjät edustanevat sitä joukkoa opiskelijoista (62 %), jotka tutkimuksen mukaan ajattelevat valitessaan ruokaa sen terveellisyyttä (Kunttu ja Pesonen 2013). He kuulunevat myös siihen 52 %:n osuuteen opiskelijoista, jotka nauttivat päivän pääaterian useimmiten opiskelija- tai työpaikkaravintolassa.

Laadukas ateria superALE-hintaan!

Kelan ateriatuen ansiosta opiskelija saa noin 40 %:n alennuksen opiskelija-aterian hinnasta. Kuluvana vuonna perushintainen opiskelija-ateria maksaa korkeintaan 2,60 €. Tätä edullisempaa ateriaa on vaikea loihtia edes itse kokkaamalla ottaen huomioon, että hintaan sisältyy monipuolinen, terveellinen ja runsas ateriakokonaisuus (ks. kuvan esimerkki).

Ateriakokonaisuus sisältäen lautasellisen nakkikeittoa, lautasellisen salaattiaineksia, pari siivua leipää sekä lasillisen maito ja lasillisen vettä.
 

Vuonna 2015 yhteiskunnan varoista maksettiin ateriatukea yhteensä 30,8 miljoonaa euroa. Miksi lähes puolet opiskelijoista jätti tämän tukimuodon hyödyntämättä? Tämä kysymys nousee väistämättä mieleen, kun kuulee valituksia opintotuen pienuudesta.

Miksi opiskelijaruokailua kannattaa suosia?

Opiskelijaravintolassa on yleensä tarjolla useita ruokavaihtoehtoja. Valitsemalla niistä suosituksen kriteerit täyttävän aterian voi luottaa siihen, että aterian rasvan määrä ja laatu sekä kuitu- ja suolapitoisuus ovat kohdallaan. Lisäksi ateriasta saa noin kolmasosan päivittäisestä energian ja ravintoaineiden tarpeesta.

Suosituksen mukaisen aterian nauttiminen edistää terveyttä ja lisää opiskelu- ja työvireyttä ja tukee siten päivittäisen opiskelun sujumista. Se helpottaa myös painonhallintaa ja ehkäisee monia ravitsemukseen liittyviä sairauksia. Lisäksi se antaa hyvän mallin ruokavalintoihin kotioloissa ja opiskelua seuraavissa elämänvaiheissa.

Opiskelijaruokailu vahvistaa myös hyvinvoinnin kannalta tärkeää yhteisöllisyyttä, sillä se tarjoaa päivittäin mahdollisuuden luontevaan vuorovaikutukseen muiden opiskelijoiden kanssa.

Palaute auttaa kehittämään

Olisi hyödyllistä saada opiskelijoilta vastauksia erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi, missä ja mitä syövät ne opiskelijat, jotka eivät ruokaile opiskelijaravintolassa? Onko lounasruoka tällöin pikaruokaa, valmisateria, eväitä, naposteltavaa vai jotain muuta?
  • Miksi opiskelija valitsee opiskelijaravintolassa ruokaillessaan jonkin muun kuin suosituksen mukaisen aterian? Mitkä seikat vaikuttavat valintaan?

Tutustumalla suositukseen opiskelija voi arvioida sitä, miten hyvin suosituksen kriteerit toteutuvat käytännössä. Kaikenlainen palaute on tervetullutta. Se auttaa muokkaamaan sekä suositusta että ravintoloiden ateriatarjontaa entistä paremmin opiskelijoiden tarpeita vastaaviksi.

Opiskelijan kannattaa tutustua suositukseen(Avautuu uuteen välilehteen) myös sen vuoksi, että se sisältää tutkimuksiin perustuvan, opiskelijoiden ravitsemukseen ja terveyteen liittyvän tietopaketin. Siitä voi olla monille hyötyä.

Paula Hakala
Johtava tutkija, dosentti
etunimi.sukunimi@kela.fi

Lähde: Kunttu K, Pesonen T. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 47, 2013.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin