FPA:s faktaportalGå till innehållet

Antalet finländare som söker planerad vård utomlands har inte ökat trots ändringen i modellen för ersättning av hälso- och sjukvårdstjänster

Publicerad 2.12.2024Ändrad 3.12.2024

Sedan ingången av 2023 har FPA ersatt kostnader för planerad vård utomlands på kundens eget initiativ högst till det belopp som motsvarande vård skulle ha kostat inom det egna välfärdsområdet i Finland. Ändringarna i modellen för ersättning verkar tills vidare inte ha lett till en ökning av antalet personer som söker planerad vård utomlands.

FPA betalar ersättning för kostnader för sjukvård som uppkommit då en person sökt planerad vård i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland. Personen kan söka vård antingen med eller utan förhandstillstånd. De ändringar i lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård som trädde i kraft vid ingången av 2023 inverkade på hur kostnaderna för att söka planerad vård utomlands på eget initiativ ersätts. Ändringarna förutspåddes leda till en ökning av antalet personer som söker sig utomlands för planerad vård.

Under år 2023 meddelade FPA 3 427 beslut om sjukvårdskostnader i situationer där kunden på eget initiativ sökte planerad vård i ett annat EU-land. FPA betalade ut sammanlagt 341 000 euro i sjukvårdsersättningar för dessa hälso- och sjukvårdstjänster.

Antalet beslut är nästan lika många som år 2022. Beloppet av de utbetalda ersättningarna har dock ökat, eftersom det under 2022 betalades sammanlagt 209 000 euro i ersättningar. Skillnaden beror på ändringen i modellen för ersättning, som började gälla 2023. Som en följd av ändringen har ersättningsnivån för vissa behandlingar ökat.

Utifrån preliminära statistiska uppgifter kommer antalet beslut år 2024 att vara ungefär lika stort som under de föregående åren.

– Ändringarna i modellen för ersättning verkar tills vidare inte ha ökat antalet personer som söker sig utomlands för planerad vård. Under det gångna året har något fler beslut meddelats, men skillnaden är inte betydande. Däremot har andelen avslagsbeslut ökat jämfört med tidigare. Det här beror delvis på att kunden måste ha en remiss för att få ersättning för vård som getts av en specialistläkare. Många kunder är ännu inte medvetna om det här, berättar planerare Johanna Eklund från gruppen för gränsöverskridande hälso- och sjukvård vid FPA.

– Trots den nya möjligheten till ersättning och den ökade rörligheten inom Europa väljer en överväldigande majoritet av finländarna fortfarande den lokala hälso- och sjukvården för att få behandling för sina sjukdomar. Tills vidare är det osannolikt att problemen med den bristande tillgången av primärvård och specialiserad vård kan lösas genom att utnyttja vård som ges utomlands, konstaterar Janne Leinonen, överläkare vid FPA.

Av de sjukvårdskostnader som ersattes år 2023 gällde över hälften (1 634 beslut) tandvård som getts utomlands. De därpå följande största kategorierna var beslut om läkemedel (563 st.), läkarbesök (477 st.) och vårdrelaterade resor (321 st.).

De största kostnaderna i fråga om de ersättningar som FPA betalar uppstod för kirurgi och tandvård i EU-länderna.

– Ändringarna i ersättningspraxisen har ännu inte haft någon nämnvärd inverkan på orsakerna till att kunder söker planerad vård utomlands. Redan sedan länge har kunder sökt sig utomlands särskilt för tandvård och denna trend syns fortfarande i de ansökningar om ersättning som kommer till FPA, säger Eklund.

Med förhandsbesked får kunden veta om hen kan få ersättning

Kunden kan på förhand be FPA meddela om hen får ersättning för vård som ges utomlands och till vilket belopp vården ersätts. Den här uppgiften kallas förhandsbesked. Om vården genomförs enligt kundens förhandsanmälan, betalar FPA ersättning på det sätt som FPA uppgett på förhand.

År 2023 meddelades sammanlagt 20 förhandsbesked. I år har 45 förhandsbesked meddelats.

Även om antalet förhandsbesked har fördubblats jämfört med i fjol, söks det fortfarande ganska få förhandsbesked. Förhandsbesked är ett bra sätt att på förhand få veta om man kan få ersättning för planerad vård utomlands.

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn